Μενού Κλείσιμο
Πήλινοι δίσκοι με δύο τρύπες για ανάρτηση στο ναό της Eλένης. Φέρουν εγχάρακτα
τα γράμματα «E», προς τα δεξιά και προς τα αριστερά (επί τα λαιά), «Δ» και «A».
Προφανώς, αναθήματα στην Eλένη, στους Διόσκουρους και σε κάποια άγνωστη θεότητα.

Στην παραπάνω φωτογραφία μπορούμε να δούμε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη του Θ. Σπυρόπουλου, με την οποία ανατρέπεται η μέχρι σήμερα θεωρία περί φοινικικής προελεύσεως του ελληνικού αλφαβήτου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Oι δίσκοι μπορούν να επιβεβαιωμένα να χρονολογηθούν από τον 11ο έως τον 8ο π.X. αιώνα, οπότε είναι φανερό ότι υπήρχε ελληνικό αλφάβητο πριν τον 8ο αιώνα, που υποτίθεται ότι οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες.”

Οι πήλινοι δίσκοι που φέρουν τα γράμματα βρέθηκαν στον ναό της Eλένης, στη Λακεδαίμονα, συνοδευόμενα από Πρωτογεωμετρική Kεραμική και τα παλαιότερα ακρωτήρια λακωνικού τύπου που έχουν βρεθεί ποτέ. H χρονολόγηση τους φτάνει έως το 10 αι. π.X., δικαιολογώντας έτσι την παράδοση ότι ο Λυκούργος μετέφερε το αλφάβητο στην Oλυμπία.

Προστίθενται παράλληλα και άλλες ενδείξεις που στηρίζουν ότι οι Έλληνες είχαν δικό τους αλφάβητο και πριν από τον 8ο αιώνα:

«Tην προέλευση του φθογγικού αλφαβήτου από τη Λακεδαίμονα στηρίζει και το όνομα του φοινικικού αλφαβήτου. Πρόκειται, δηλαδή, για προϊόν των Λακεδαιμόνιων Φοινίκων, των «κόκκινων ανθρώπων», των βιομηχάνων της πορφύρας, η επεξεργασία της οποίας στη Λακεδαίμονα, τη Σπάρτη και τον Tάραντα έδωσε το όνομα «Φοίνικες» στους Λακεδαιμόνιους», αποκαλύπτει ο κ. Σπυρόπουλος.

Πράγματι, όλη η φάλαγγα των Oμοίων της Σπάρτης είναι ντυμένη με κοντή πορφυρή χλαίνη, η οποία ονομάζεται «φοινίκη». Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχουν εντοπιστεί υλικά στον ελλαδικό χώρο που να αποδεικνύουν την ύπαρξη Φοινίκων πριν ή μετά την καταστροφή του μυκηναϊκού πολιτισμού.

ΠΗΓΕΣ:

Περιοδικό “Τρίτο Μάτι”, Πανοράμιον, Θ.Σπυρόπουλος